dinsdag 25 april 2017

Cambodja: een energiecrisis op de loer?

In Phnom Penh wordt gebouwd als nooit tevoren. Hotels, wolkenkrabbers en moderne malls schieten de grond uit en veranderen het straatbeeld drastisch. Maar een hotel of nachtclub kan niet functioneren zonder elektriciteit. Dus staat Cambodja voor een nieuwe uitdaging: waar wordt de benodigde energie vandaan gehaald?

In Phnom Penh veranderd het straatbeeld drastisch. Dit kom omdat er hotels, wolkenkrabbers en moderne malls continu de grond in schieten. Voor bijvoorbeeld een hotel is natuurlijk elektriciteit voor nodig. Dit is de nieuwe uitdaging van Cambodja: Waar komt de energie vandaan?

Een grootschalig energieproject

Premier Hun Sen speelt hierbij een grote rol. Afgelopen jaren heeft hij een grootschalig energieproject opgezet. Er zijn acht dammen en energiecentrales opgezet door het hele land. Toch profiteert het hele land hier niet van. De bouw van de dammen bijvoorbeeld, heeft ongewenste gevolgen voor de lokale bewoners in afgelegen dorpen. Ook lijkt de energievoorziening oneerlijk verdeeld te zijn. Van de landelijke energie word zeker 80% verbruikt in Phnom Penh. Huishouden hebben naast de dammen ook nog steeds geen toegang tot elektriciteit.
Conclusie: Het energieproject kan de bouwwoede in de hoofdstad niet bijbenen. 

Mega dammen: neergang of vooruitgang?


Veel dorpelingen maken zich erg zorgen, omdat de bouw van de mega dammen gewoon door gaan. Aan de grens van Cambodja bijvoorbeeld word aan de enorme Don Sahong dam gebouwd. Als gevolg kan die het leefgebied van de vissen en de bedreigde Irrawaddy dolfijn verstoren.De bewoners van het nabijgelegen Cambodjaans dorpje halen hun inkomsten uit dolfijnentours wat een belangrijke trekpleister is voor toeristen. Doordat de bouw van de dam er is brengt dit hun bron van inkomsten in gevaar.

Toch word critici de mond gesnoerd. Milieu- en anti-overheidsactivisten worden vaak bedreigt en onderdrukt in Camodja. Nu de plaatselijke verkiezingen eraan komen gebeurd dit nog vaker. Critici geven onder meer aan dat bij de bouw van dammen niet omgekeken wordt naar de belangen van de lokale bevolking en dat de impact ervan onvoldoende word ingeschat. in 2015 dreigde Hun Sen de eleketriciteit van milieuactivisten af te sluiten.

Hoe verder?

Hun Sen’s energieproject lijkt nog verre van geslaagd. Veel Cambodjanen, vooral buiten de grote steden, moeten leven zonder elektriciteit. Maar ook in Phnom Penh is er regelmatig stroomuitval en zijn de elektriciteitskosten buitengewoon hoog. Ondertussen wordt hier gretig doorgebouwd. Hoe gaat Cambodja de stijgende vraag naar energie oplossen? De tijd zal het leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten